Božské karamelové větrníčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Karamelový základ:
80 g cukru krupice
80 ml smetany ke šlehání
Na dohotovení (polevy a karamelového krému):
150 g moučkového cukru
3 lžíce vody
500 ml smetany ke šlehání (40%)
Vanilkový krém:
500 ml mléka
60 g vanilkového pudinkového prášku
1 vanilkový lusk
150 g krupicového cukru
500 ml smetany ke šlehání
Těsto:
270 ml vody
80 ml oleje
špetka soli
200 g hladké mouky
6 vajec

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme karamelový základ. V kastrůlku se silným dnem utavíme krupicový cukr na karamel.

  2. Opatrně přilijeme horkou smetanu.

  3. Smetanu mícháme, dokud se karamel úplně nerozpustí. Pak ji přecedíme přes kovový cedník a necháme přes noc uležet v lednici.

  4. Druhý den připravíme z karamelového základu polevu a krém.

  5. Na polevu utřeme moučkový cukr se 3 lžícemi studené vody. Do polevy vmícháme 2 lžíce karamelového základu. Na karamelový krém vyšleháme smetanu téměř do tuha. Pak do ní přidáme zbylý karamelový základ a došleháme ji.

  6. Na vanilkový krém rozmícháme v troše mléka pudinkový prášek a dřeň z vanilky. Zbylé mléko osladíme a přivedeme k varu.

  7. Vmícháme pudinkovou zálivku.

  8. Uvaříme hustý krém a za častého promíchání ho necháme vychladnout. Pak ho našleháme a přidáme do něj pevnou šlehačku. Krém necháme v lednici asi hodinu odpočinout.

  9. V kastrolu se silným dnem přivedeme k varu vodu s olejem.

  10. Přisypeme mouku a sůl a těsto mícháme, dokud se na dně kastrolu nezačne tvořit bílý povlak.

  11. Těsto přendáme do misky a necháme vychladnout. Pak do něj postupně zašleháme vejce.

  12. Z vychladlého těsta nastříkáme pomocí cukrářského sáčku na plech větrníky.

  13. Troubu ohřejeme přibližně na 200 °C a rozprašovačem do ní nastříkáme vodu.

  14. Vložíme do ní větrníky a pečeme je, dokud nezezlátnou.

  15. Větrníky necháme zcela vychladnout a pak je rozkrojíme. Horní díly potřeme polevou a necháme zaschnout. Na spodní díly cukrářským sáčkem nastříkáme nejprve vanilkový, pak karamelový krém a nakonec přiložíme horní díly s polevou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!