Bota pro matematika

Recepty, Dorty

Suroviny

5 vajec
180 g hladké mouky
20 g kvalitní kakao
160 g krystal. cukru
1/2 prášku do pečiva
5 lžic oliv. oleje
Krém těžká paříž:
2 šlehačky 40%
1 šlehačka33%
3oo g hořké čokolády
Ganache:
100 g hořké čokolády
100 g šlehačky 40%
2 hrsti višní v rumu

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme žloutky s polovinou cukru a olejem, vyšleháme bílky s druhou polovinou cukru, opatrně smícháme, přimícháme prosátou mouku s kakaem a kypřícím práškem, vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 170°C cca 35 minut (je možné zkusit špejlí). Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

  2. Krém těžká paříž: Nalámeme čokoládu do kastrůlku, nalijeme šlehačky a dáme vařit. Jakmile začne šlehačka vřít, tak vaříme asi 1 minutu. Pak necháme vystydnout a dáme na 24 hodin do lednice. Poté hned vyšleháme na plný výkon, nabude tak 2-3x, musí být tuhá, ale nepřešleháme! Ganache: Smetana se přivede k varu, poté s ní zalijeme nalámanou čokoládu a necháme stát, dokud čokoláda nepovolí, pak ji vymícháme do hladka a necháme vychladnout.

  3. Na papír si stačí nakreslit otisk spodní části boty (podrážky) a podle toho vyřežeme 2 ks, které postříkáme rumem a potřeme krémem těžká paříž, do které naskládáme vypeckované višně (naložené v rumu). Přiklopíme druhou stranou vykrojeného korpusu. Dále budeme vykrajovat z korpusu už kratší díly od nártu až po kotníkovou část, mažeme krémem, poklademe višněmi a skládáme na sebe. Do kotníkové části je třeba zapíchnout dřevěnou výztuž, aby se bota nezhroutila. Dáme zchladit do lednice alespoň na 2 hodiny a celé potřeme ganache a uhladíme. Necháme v lednici nejlépe přes noc. Na druhý den propracujeme a vyválíme marcipán, potáhneme botu marcipánem a dopracujeme lištu se šněrováním. Botu jsem nastříkala airbrushem černou barvou, ale je jedno, jakou barvu bude bota mít.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!