Bezlepkový velikonoční mazanec

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g bezlepkové mouky Nomix
165 ml vody
1 rozšlehané vejce
65 g cukru (včetně vanilkového)
50 g oleje (nebo rozpuštěného másla)
13 g čerstvého droždí
2,5 g soli
citron - strouhaná citrónová kůra
cca 80 g rozinek a
70 g kandované citrusové kůry
hrubě nasekané mandle
hrst mandlových plátků na ozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na těsto smícháme najednou. Konzistence těsta se vyvíjí postupně, takže ji do požadované podoby upravujeme až po 7 až 10 minutách hnětení. Jako poslední přidáváme rozinky, kandovanou citrusovou kůru a mandle.

  2. Rozinky před použitím omyjeme a osušíme. Těsto necháme asi 5 až 10 minut odpočinout a hned z něj zpracujeme bochánek.

  3. Pro snadnější vytvarování lehce pomastíme desku kuchyňské linky a těsto zpracováváme pomaštěnými dlaněmi. Bochánek na plechu přikryjeme mikrotenovým sáčkem a necháme kynout asi 50 minut.

  4. Před pečením povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky oloupaných mandlí. Pečeme při 170°C asi 35 minut. Máme-li pocit, že povrch barví příliš, přikryjeme pečícím papírem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!