Bezlepkové žloutkové cukroví z formiček (z receptáře naší prababičky)

Recepty, Cukroví

Suroviny

280 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 žloutky
1 celé vejce
máslo na vymazání formiček

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve důkladně vymažeme suché (!) formičky máslem. Zkusila jsem olej, sádlo, ztužený tuk i Heru, ale nejlépe jdou opravdu vyklápět z másla“, doporučuje autorka receptu.

  2. Vymazané formičky připravíme na plech. Množství těsta je asi na 60 kusů menších formiček.

  3. V míse vyšleháme cukr, vejce a žloutky do husté pěny asi 8 minut elektrickým šlehačem.

  4. Do připravených formiček dáváme lžičkou těsto, nijak jej neroztíráme, samo se ve formičce rozlije. Neplníme je až po okraj, těsto se totiž vyfoukne a mohlo by vytéct.

  5. Dáme plech s formičkami do trouby vyhřáté na 80° C a při této teplotě sušíme zhruba 40 minut.

  6. Před podáváním je klidně můžete ozdobit šlehačkou, protože pak vlastně chutnají jako pravé rakvičky, které si pamatuji z dob mého dětství,“ doporučuje autorka


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!