Bavorské masopustní koblížky

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
60 g rozpuštěného vlažného másla
65 g moučkového cukru
20 g droždí
1 vejce + 1 žloutek
2 lžíce rumu
1 lžíce strouhané citronové kůry
1/2 lžičky soli
Nahoru:
1 kostka tvarohu
1 šlehačka
cukr podle chuti
švestková povidla nebo marmeláda
Na smažení:
1 kostka sádla (250-300 g)

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedeného množství odebereme 2 lžíce mléka, lžičku cukru, 2 lžíce mouky, rozdrobíme droždí, umícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek (15 minut). Do mísy prosejeme mouku s cukrem, mléko spolu s vejcem a žloutkem prošleháme a přidáme k vlahému máslu. Kvásek a zbývající ingredience přidáme k mouce a vypracujeme hladké, pružné a nelepivé těsto, které pod utěrkou a na teplém místě necháme cca hodinu kynout.

  2. Vykynuté těsto na hladkou moukou posypaném vále vyválíme na placku o výšce 1,5 cm a vykrajovátkem nebo vhodnou skleničkou vykrajujeme kolečka. Ta pod utěrkou necháme ještě 20 minut kynout. V hrnci nebo pánvi rozpálíme sádlo, kterým nešetříme. Do každého kolečka uděláme vprostřed prstem důlek a tímto dolů klademe do rozpáleného sádla. Na středně silném plameni smažíme do zlatova.

  3. Pak obrátíme a smažíme z druhé strany. Odkládáme na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného tuku. Vdolky dáváme do pánve s rozestupy, protože nabydou na objemu.

  4. Vyšleháme šlehačku s cukrem, přišleháme tvaroh. Po vychladnutí mažeme vdolky povidly a dozdobíme tvarohovou náplní. Můžeme lehce pocukrovat. Z toho množství je 20-30 ks vdolků podle toho, jak velké je uděláme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!