Banánové nepečené bábovičky

Recepty, Moučníky

Suroviny

2 větší banány = (250 g dužiny)
150 ml mléka
100 ml sladké 10% - 12% smetany
15 g sypké živočišné želatiny
1/2 sáčku vanilkového cukru
1 - 2 lžíce medu
šťáva z 1/2 citronu = (2 lžíce)
12 ks kulatých piškotů
zhruba 150 ml studené oslazené silné kávy (dle potřeby)
1,5 lžičky oleje na vymazání formiček
Na dozdobení na talíři:
ovoce:
jahody
karamelový topping
meduňka nebo máta
šlehačka
opražené mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

  1. Do odměřeného mléka zamícháme želatinu a necháme zhruba 10 minut nabobtnat. Pak mírně zahříváme, stále mícháme až do úplného rozpuštění želatiny. Teplota by neměla o mnoho překročit 50°C, ale želatina se spolehlivě rozpouští při nižší teplotě.

  2. K rozpuštěné želatině přidáme smetanu, banány, med, vanilkový cukr a vše, nejraději ponorným mixérem, rozmixujeme. Nakonec vmícháme citronovou šťávu, ochutnáme a pokud je třeba, mírně dosladíme.

  3. Hmotu dáme do chladničky, občas zamícháme a použijeme, když začíná mírně houstnout. V 150-180 ml studené vody rozšleháme lžičku rozpustné kávy a malinko cukru.

  4. Formičky báboviček, nejraději silikonové nebo z měkkého plastu (dají se použít i silikonové košíčky), velmi mírně vevnitř vymastíme olejem, dáme trochu hmoty, pak do každé bábovičky tři piškoty krátce nasáklé silnou kávou a znovu banánovou hmotu.

  5. Vložíme do chladničky a necháme zhruba 3 hodiny ztuhnout. Pak vyklopíme a na talíři dozdobíme dle vlastní fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!