Bábovka s roládou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na roládu:
4 vejce
4 lžíce polohrubé mouky
4 lžíce cukru
špetka soli
marmeláda na potření
Na bábovku:
4 vejce
230 g cukru
150 ml oleje
250 g bílého jogurtu
270 g polohrubé mouky
1 pudink (vanilkový, citronový nebo třeba pistáciový)
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa na obarvení třetiny těsta

Postup přípravy receptu

  1. Začneme tím, že si upečeme roládu.

  2. Oddělíme žloutky a bílky ze všech 4 vajec. Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme do tuha. D

  3. o sněhu postupně zašleháme žlutky, mouku a cukr a těsto vylijeme na velký plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě cca 10 minut do zlatavé barvy.

  4. Ještě horkou roládu smotáme, aby se nám po vychladnutí nelámala. Já ji ještě teplou stahuji z pečícího papíru a mažu marmeládou a sroluji, ale jde to i po vychladnutí.

  5. Když máme roládu hotovou, připravíme si bábovkovou formu, kterou vymažeme a vysypeme hrubou moukou.

  6. Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny a pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej.

  7. Poté zašleháme jogurt a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkovým práškem. Odebereme asi třetinu těsta a přidáme 2 lžíce kakaa.

  8. Do formy nalijeme polovinu světlého těsta, na něj navrstvíme polovinu kakaového těsta a na něj položíme roládu, kterou se pokusíme smotat do písmene O a vložit do bábovkové formy, aby byla po celém obvodu. Je možné, že vám roláda na bocích popraská, ale v bábovce se to ztratí.:-) Na roládu nalijeme zbytek kakaového těsta a na něj pak zbytek světlého.

  9. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C cca hodinu. Zkusíme špejlí - někde při okraji, ať nepícháme do rolády.:-)

  10. Hotovou bábovku necháme zcela vychladnout a poté ji vyklopíme a zasněžíme moučkovým cukrem. A je to!:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!