Vaječný likér 8x jinak
Recepty, NápojeSuroviny
- Likérový základ
- plnotučné mléko - 1 litr
- rum - 0,5 litru
- žloutky - 4 kusy
- salko - 1 konzerva
- cukr - 100 g
- Vanilkový (likér)
- 2 žloutky navíc
- 2 vanilkové cukry
- Kávový (likér)
- 3-6 lžiček instantní kávy
- Čokoládový (likér)
- 1-2 tyčinky ledové kaštany
- Kakaový (likér)
- 1 tuba pikaa
- Karamelový (likér(
- Mandlový (likér)
- mandlová esence
- Kokosovo-karamelový (likér)
- 200 g strouhaného kokosu
- Banánový (likér)
- 2 balení banánového pudinku
Postup Vaječný likér 8x jinak
Postup přípravy receptu
-
Likérový základ: Do hrnce dáme mléko, cukr a žloutky a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a vmícháme salko a rum.
Vanilkový likér: Do základu dáme víc žloutků, abychom dosáhli žlutější barvy a po převaření vmícháme 2 vanilkové cukry.
Kávový likér: Kávové příchuti dosáhneme tak, že ve trošce horké vody rozmícháme instantní kávu. Množství kávy zvolíme podle toho, jak silnou kávovou příchuť chceme vyrobit (3 lžičky pro slabou příchuť, 6 lžiček pro silnou). Rozpuštěnou kávu vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.
Čokoládový likér: Ve vodní lázni rozpustíme ledové kaštany (1 balení pro jemnou čokoládovou příchuť, 2 balení pro výraznou) a poté vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.
Kakaový likér: Do základní směsi vmícháme balení pikaa.
Karamelový likér: Chceme-li dosáhnout karamelové příchuti, musíme nechat zkaramelizovat Salko ještě než ho přimícháme do základní směsi. To uděláme tak, že neotevřenou konzervu dáme na 1 hodinu vařit do vroucí vody. Konzerva musí být celá pod vodou a průběžně ji otáčíme. Teprve poté jej vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.
Mandlový likér: Do základní směsi vmícháme pár kapek mandlové esence. Doporučuji zkombinovat se zkaramelizovaným Salkem, výsledná chuť je lepší;o)
Kokosovo-karamelový likér: Kokos nasucho opražíme na pánvi. Pozor, ať nezhnědne, byl by hořký. Smícháme se zkaramelizovaným Salkem a se základní směsí a necháme přes noc uležet v lednici. Druhý den kokos scedíme a máme hotovo. Vyluhovaný opražený kokos nevyhazujeme, ale použijeme třeba do buchet.
Banánový likér: Pudinkové prášky rozmícháme, přimícháme do základní směsi před začátkem vaření. Důkladně, aby se při vaření nevytvořily hrudky. Směs za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstavíme. K uvařenému základní směsi přilijeme Salko a rum. Směs přelijeme po částech do mixéru a mixujeme asi 2 minuty dohladka.