Vaječný likér 8x jinak

Recepty, Nápoje

Suroviny

Likérový základ
plnotučné mléko - 1 litr
rum - 0,5 litru
žloutky - 4 kusy
salko - 1 konzerva
cukr - 100 g
Vanilkový (likér)
2 žloutky navíc
2 vanilkové cukry
Kávový (likér)
3-6 lžiček instantní kávy
Čokoládový (likér)
1-2 tyčinky ledové kaštany
Kakaový (likér)
1 tuba pikaa
Karamelový (likér(
Mandlový (likér)
mandlová esence
Kokosovo-karamelový (likér)
200 g strouhaného kokosu
Banánový (likér)
2 balení banánového pudinku

Postup přípravy receptu

  1. Likérový základ: Do hrnce dáme mléko, cukr a žloutky a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a vmícháme salko a rum.

  2. Vanilkový likér: Do základu dáme víc žloutků, abychom dosáhli žlutější barvy a po převaření vmícháme 2 vanilkové cukry.

  3. Kávový likér: Kávové příchuti dosáhneme tak, že ve trošce horké vody rozmícháme instantní kávu. Množství kávy zvolíme podle toho, jak silnou kávovou příchuť chceme vyrobit (3 lžičky pro slabou příchuť, 6 lžiček pro silnou). Rozpuštěnou kávu vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.

  4. Čokoládový likér: Ve vodní lázni rozpustíme ledové kaštany (1 balení pro jemnou čokoládovou příchuť, 2 balení pro výraznou) a poté vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.

  5. Kakaový likér: Do základní směsi vmícháme balení pikaa.

  6. Karamelový likér: Chceme-li dosáhnout karamelové příchuti, musíme nechat zkaramelizovat Salko ještě než ho přimícháme do základní směsi. To uděláme tak, že neotevřenou konzervu dáme na 1 hodinu vařit do vroucí vody. Konzerva musí být celá pod vodou a průběžně ji otáčíme. Teprve poté jej vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.

  7. Mandlový likér: Do základní směsi vmícháme pár kapek mandlové esence. Doporučuji zkombinovat se zkaramelizovaným Salkem, výsledná chuť je lepší;o)

  8. Kokosovo-karamelový likér: Kokos nasucho opražíme na pánvi. Pozor, ať nezhnědne, byl by hořký. Smícháme se zkaramelizovaným Salkem a se základní směsí a necháme přes noc uležet v lednici. Druhý den kokos scedíme a máme hotovo. Vyluhovaný opražený kokos nevyhazujeme, ale použijeme třeba do buchet.

  9. Banánový likér: Pudinkové prášky rozmícháme, přimícháme do základní směsi před začátkem vaření. Důkladně, aby se při vaření nevytvořily hrudky. Směs za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstavíme. K uvařenému základní směsi přilijeme Salko a rum. Směs přelijeme po částech do mixéru a mixujeme asi 2 minuty dohladka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!