Zmrzlina z lískových oříšků

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 a 1/2 šálku (šálek = 225 ml) lískových oříšků
6 žloutků
1 a 1/2 šálku cukru
1 l smetany na vaření nebo tekuté smetany do kávy
2 lžíce oříškového nebo vanilkového likéru
2 šálky smetany ke šlehání
1 citron

Postup přípravy receptu

  1. Oříšky nasypte na plech, dejte do trouby vyhřáté na střední teplotu a asi 5 minut pražte (pozor, nepřipálit), pak rychle vysypte na utěrku a setřete z nich slupku. Nasekejte nahrubo a nechte vychladnout.

  2. Žloutky našlehejte s cukrem do pěny, litr smetany zahřejte téměř k varu, zašlehejte do ní žloutkový krém a nad párou ještě chvíli šlehejte, až to zhoustne. Pak dejte vychladit do ledničky.

  3. Do studeného základu vmíchejte likér, smetanu ke šlehání, nasekané oříšky a šťávu a kůru z citronu.

  4. Zmrazte po částech ve strojku na zmrzlinu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!