Živáňská jehla (špíz)

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

Množství dle počtu strávníků:
vepřové maso: plec, krkovice...
uzená slanina dle chuti
klobása, klidně pikantní
oloupané brambory
cibule
slovenská paprika nebo kápie
sůl
pepř mletý nebo koření dle chuti
česnek
hořčice plnotučná
špejle s hrotem nebo jehlice
alobal nebo pečící papír

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso pokrájíme na kostky, klobásu a cibuli na kolečka, slaninu a papriku na zhruba stejně velké díly, jako maso s klobásou a cibulí a oloupané brambory na silnější díly o velikosti zhruba jako maso.

  2. Připravené suroviny napichujeme střídavě na špejle. Vždy začínáme i končíme bramborou. Takto připravené jehly okořeníme a osolíme dle chuti, posypeme nasekaným česnekem, zakapeme nebo potřeme hořčicí, zabalíme do alobalu (po porcích) nebo pečícího papíru a pečeme na plechu v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 40 minut.

  3. Maso můžeme použít i drůbeží, jehněčí... a to i v kombinaci s vepřovým masem.

  4. Hotové balíčky dáváme na talíř, kdy si je každý sám rozbalí (pozor na páru!) nebo jehly z balíčků před servírováním vyndáme na talíř sami a z balíčků přilijeme i vypečenou šťávu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!