Žitné dalamánky
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Mléko nebo voda 300 ml a více,
- vařené brambory 80 g,
- sůl 2 lžičky,
- cukr 1/2 lžičky,
- mouka žitná tmavá 300 g,
- mouka hladká pšeničná 200 g,
- droždí 20 g.
- Voda na pomazání,
- sůl, kmín,.... na posypání housek.
Postup Žitné dalamánky
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme tekutinu, nastrouhané brambory, sůl, mouku, droždí, cukr a zapneme na program Těsto.
Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, uděláme si z něj silnější váleček a rozdělíme na díly (počet dle velikosti budoucích dalamánků).
Z každého dílu si vytvarujeme podlouhlé dalamánky, položíme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Vykynuté dalamánky podélně slabě nařízneme, potřeme vodou, posypeme solí, kmínem... a pečeme asi 15 min. ve středně vyhřáté troubě (já na 175°C).
Dalamánky mají po rozkrojení hutněší těsto, ale nejsou tuhé.
Tekutinu dáváme podle toho, jaké máme brambory. V receptu je psáno 375 ml,ale když jsem je dala, bylo těsto mazlavé a musela jsem dost přihušťovat. Jinak taky pozor - tmavá žitná mouka má tendence se lepit a tak pokud chcete mít těsto hladší, obraťte poměr mouky.
Pro ruční zpracování: Z droždí, vlažné tekutiny s trochou mouky připravit kvásek a nechat nakynout. Do mísy nasypat zbylou mouku, přidat prolisované (jemně nastrouhané) brambory, sůl, vykynutý kvásek. Vše vypracovat v těsto které má být pružné, tužší (ne tuhé!), přikrýt utěrkou a nechat kynou, až těsto zdvojnásobí svůj objem cca 1 a 1/2 až 2 hod. Další zpracování dle uvedeného výše.