Zelňačka podle starýho Habany

Recepty, Polévky

Suroviny

• 500 g kysané zelí
• 50 g špek
• sádlo (olej)
• 250 g cibule
• 2 PL červená paprika
• 500 g klobása (papriková)
• 1 KL celý pepř
• 1 KL nové koření
• 1/2 KL kmín
• 500 g brambory
• 2-3 PL hladká mouka
• 200 ml zakysaná smetana (pomazánkové máslo)
• sůl
• pepř
• cukr
• ocet

Postup přípravy receptu

  1. Ze zelí vymačkáme nálev (nevyhazovat), zelí překrájíme a dáme vařit.

  2. Mezitím ve velkém hrnci popustíme špek a osmažíme na něm cibuli dozlatova (dle potřeby přidáme sádlo).

  3. Přidáme papriku, krátce osmahneme a zalijeme vroucí vodou.

  4. Přihodíme celý pepř, nové koření, kmín a asi na centimetrová kolečka pokrájenou klobásu.

  5. Necháme probublávat a posléze přidáme okrouhané, dle zvyklosti nakostkované brambory.

  6. Před dovařením brambor zahustíme záklechtkou z mouky a za stálého míchání provaříme.

  7. Pak přidáme uvařené zelí vč. vody ve které se vařilo (pozor na překyselení) a přidáme vroucí vody tolik, aby polévka byla hustá podle našich představ.

  8. Přidáme smetanu, zamícháme a odstavíme z plamene.

  9. Dokyselíme (vodou scezenou ze zelí nebo octem) a dochutíme solí, pepřem a případně cukrem. Chuť polévky je dána především kvalitou použité klobásy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!