Žebra pečená v marinádě z celeru a jablečných povidel

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1,5 kg vepřových masitých žeber
1 malá sklenka jablečných povidel (cca 200g)
1 menší celer
500 ml černého piva
5 polévkových lžic sójové omáčky
5 stroužků česneku
8-10 listů šalvěje
sůl
pepř
kousek másla

Postup přípravy receptu

  1. Žebra naporcujeme, osolíme a opepříme.

  2. Vložíme je do pekáče.

  3. Marinádu připravíme smícháním povidel, nahrubo nastrouhaného celeru, sójové omáčky a rozmačkaného česneku.

  4. Touto směsí potřeme z obou stran žebra, přidáme posekanou šalvěj, vše zalijeme černým pivem a necháme několik hodin (nejlépe přes noc) marinovat.

  5. Poté vše vložíme do vyhřáté trouby na 200 - 220°C, zprvu pečeme 1,5 hodiny přiklopené, mezitím poléváme výpekem (popř. podléváme mírně vodou) a pak ještě půl hodiny odkryté dopečeme do hněda.

  6. Maso vyjmeme a výpek propasírujeme nebo rozmixujeme, dochutíme a můžeme zjemnit kouskem másla.

  7. Podáváme se šťouchanými brambory, šlo by určitě i se zelím a knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!