Závin z řeckého phillo (filo) těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 hrnky hladké mouky
1 lžička soli
1,5 hrnku vlažné vody
4 lžíce olivového oleje
solamyl na podsypání
sladká verze:
jablka
skořicový cukr
slaná verze:
šunka
sýr
bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy prosijeme mouku a za stálého míchání přidáme vodu. Vznikne lepivé těsto, do kterého po lžících přidáme olej, každou lžíci pečlivě zapracujeme. Doporučuji si po první lžíci oleje umýt ruku, tak už se těsto tak nelepí.

  2. Pořádně propracujeme a necháme přikryté potravinovou fólií 2 hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme na pracovní ploše tenké placky, téměř průhledné (na fotce je vidět prosvítající kruhy podložky).

  3. Plníme jako jiné záviny zvolenou náplní, zabalíme a pečeme 15-20 minut na 200°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!