Zapečený chřest s brambory a cuketou

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

cca 8 ks bílého chřestu
stejný počet plátků šunky
5 oloupaných brambor
1 cuketa
čerstvá bazalka
Na zapékání:
1 polévková lžíce másla
1-2 polévkové lžíce hladké mouky
mléko podle potřeby (cca 200ml)
nastrouhaná niva a blaťácké zlato (dle chuti)
špetka muškátového oříšku
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nakrájíme na kolečka cca 5 mm a spolu s oloupaným chřestem dáme vařit na 10 minut do osolené vody. Cuketu nakrájíme na kolečka jako brambory.

  2. Mezitím připravíme bešamelovou sýrovou omáčku. Na pánvi rozpustíme máslo, zasypeme moukou a upražíme světlou jíšku, kterou postupně zalijeme mlékem a vyšleháme dohladka. Poté přidáme rozpustit sýry, okořeníme špetkou muškátového oříšku a podle potřeby osolíme. Udržujeme teplé. Vyjmeme chřest a brambory slijeme.

  3. Do zapékací misky poskládáme střídavě brambory a cukety, posypeme čerstvou bazalkou a navrch položíme chřest, obalený šunkou. Vše zalijeme bešamelovou omáčkou, posypeme zbylým sýrem a zapečeme dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!