Zapečené bylinkové brambory

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

1,5 kg brambor
50 g másla (na vymazání zapékací misky)
1 lžíce strouhanky (na vysypání misky)
1 lžíce usekané pažitky
2 lžíce usekané petrželky
70 g másla
2 lžíce hladké mouky
sůl
mletý černý pepř
špetka muškátového květu
1 dcl smetany
100 g strouhaného eidamu

Postup přípravy receptu

  1. Brambory pečlivě omyjeme pod studenou tekoucí vodou, vložíme je do hrnce s vodou (voda by měla být nejméně 5 cm nad bramborami) a uvaříme ve slupce. Potom brambory scedíme, necháme trochu vychladnout, zbavíme je slupky a nakrájíme na plátky silné asi 5 mm.

  2. Přiměřeně velkou zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Brambory urovnáme do misky tak, že každou vrstvu posypeme směsí usekané pažitky a petrželky. Zapékací misku vložíme do trouby rozehřáté na 250°C a pečeme asi 7 minut.

  3. Máslo necháme rozpustit v kastrůlku, přisypeme hladkou mouku a připravíme si jíšku, kterou zalijeme smetanou a necháme za stálého míchání a šlehání povařit 10 - 15 minut. Vzniklý bešamel osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem a strouhaným sýrem.

  4. Potom jím zalijeme zapečené brambory a při teplotě 180°C zapékáme ještě 17 - 20 minut, dokud povrch nezrůžoví.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!