Žampiony zavařené na sladkokyselo

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

žampiony
sůl
ocet
Nálev:
podle J. Burdy z Jablonce - vítěze několika ročníků soutěže Nejchutnější houby v kyselých nálevech
3/4 l vody
1/4 l 8% octa
1 bobkový list
1 hřebíček
5 kuliček nového koření
15 kuliček pepře
1 a 1/2 lžičky hořčičných semínek
1/2 lžičky koriandru
7 tablet Spolarinu (Dianer 500)
50 g cukru
20 g soli

Postup přípravy receptu

  1. Svaříme sladkokyselý nálev (5 minut) s kořením i se solí, aby stačil vychladnout. Můžete použít i jiný nálev, pokud máte nějaký svůj oblíbený.

  2. Žampiony očistíme, já je i loupu. Povaříme je asi 5 minut v trochu osolené a okyselené vodě, necháme okapat a dáváme do malých skleniček, do kterých na dno dávám kolečko cibule, 1 – 2 kolečka mrkve, půl malého plátku křenu a kousek celerového listu. Pak do sklenek vložíme povařené a okapané houby, nepěchujeme, dáme je jen tak volně.

  3. Zalijeme chladným nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme při 80º C asi 20 – 25 minut. Někdo druhý den zavařování opakuje, já to nedělám a nikdy se mi houby nekazily. Takže pokud nemáte lesní huby, lze zavařit i žampióny, jsou dobré. Recept je samozřejmě vhodný i na lesní houby, postup je u obojích hub stejný.

  4. Žampióny, když jsou v akci, tak nakoupím větší množství a zavářím na sladkokyselo, nebo marinuji a zavařuju do oleje anebo je udělám na kuchyňské použití do mírně slaného nálevu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!