Žáby…žabky…..

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

220 g vody
50 g oleje
lžička cukru
2 lžičky soli
420-430 g mouky
10 g droždí
hrstka listů medvědího česneku (nebo mladých kopřiv)
párky

Postup přípravy receptu

  1. Z vody, cukru, droždí a trochu mouky zaděláme kvásek, necháme ho 20-30 minut vykynout. Přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, listy česneku přidáme až ke konci hnětení. Po vykynutí těsta (asi hodina) ho propracujeme a rozdělíme na 8 dílů = 8 budoucích žabek.

  2. Z každého kousku těsta odkrojíme dva malé, na oči – ty v rukou zakulatíme. Z velkého kousku uválíme pramen, obtočíme ho kolem půlky párku a na obou stranách smáčkneme do špiček – koutky žabí hubičky.

  3. Uložíme na plech, přiložíme očka a všechny žáby tak necháme nakynout. Před pečením ještě jehlou párky několikrát propíchneme, aby v troubě nepraskly. Pečeme ve vyhřáté troubě (180°C/asi 20 minut), před pečením potřeme. Potírala jsem vodou, proto jsou žabky hodně světlé, lépe by bylo potírat směsí vejce s vodou.

  4. Hotovým žábám můžeme před podáváním kečupem nebo hořčicí namalovat očka a třeba i hubiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!