Žáby…žabky…..
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 220 g vody
- 50 g oleje
- lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 420-430 g mouky
- 10 g droždí
- hrstka listů medvědího česneku (nebo mladých kopřiv)
- párky
Postup Žáby…žabky…..
Postup přípravy receptu
-
Z vody, cukru, droždí a trochu mouky zaděláme kvásek, necháme ho 20-30 minut vykynout. Přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, listy česneku přidáme až ke konci hnětení. Po vykynutí těsta (asi hodina) ho propracujeme a rozdělíme na 8 dílů = 8 budoucích žabek.
Z každého kousku těsta odkrojíme dva malé, na oči – ty v rukou zakulatíme. Z velkého kousku uválíme pramen, obtočíme ho kolem půlky párku a na obou stranách smáčkneme do špiček – koutky žabí hubičky.
Uložíme na plech, přiložíme očka a všechny žáby tak necháme nakynout. Před pečením ještě jehlou párky několikrát propíchneme, aby v troubě nepraskly. Pečeme ve vyhřáté troubě (180°C/asi 20 minut), před pečením potřeme. Potírala jsem vodou, proto jsou žabky hodně světlé, lépe by bylo potírat směsí vejce s vodou.
Hotovým žábám můžeme před podáváním kečupem nebo hořčicí namalovat očka a třeba i hubiny.