Zabijačkové řízky

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Množství dle počtu strávníků:
vepřové kotlety nebo krkovička...
jaternicový prejt nebo jelito, jitrnice...
sůl
pepř mletý
hladká mouka
rozšlehané vejce
chlebová strouhanka
sádlo nebo olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Silnější plátky masa opatrně prokrojíme, ale nedokrojíme. Tím tak vytvoříme hlubší kapsy, které opatrně naklepeme (nemusíme, pokud nemáme plátky příliš silné), naplníme dle chuti světlým či tmavým prejtem nebo ze střívka vymačkaným jelitem či jitrnicí. Dlaní kapsy trochu zploštíme, aby neměly příliš podobu hory Říp:).

  2. Kapsy dle chuti (slanosti prejtu) osolíme, opepříme a obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a chlebové strouhance, kterou jsme připravili rozmixováním ne zcela tvrdého chleba (i s kůrkou). Pokud nemáme starší chléb, necháme plátky čerstvého svrchu oschnout, jinak se při mixování vytvoří jakási mulda, ze které spíše můžeme tvarovat figurky na šachy:).

  3. Takto připravené řízky smažíme v pánvi s roztopeným sádlem nebo olejem z obou stran dozlatova. Pokud jsou kapsy silnější, smažíme je raději zvolna, aby se propekly.

  4. Podáváme s bramborovou přílohou nebo chlebem, zeleninovými saláty, hořčicí, kyselou okurkou, kysaným zelím...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!