Vepřové ocásky s bůčkem a tymiánovou kedlubnou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

700 g vepřových ocásků
200 g bůčku (plátky připravené na gril)
2 červené cibule
5 stroužků česneku
sůl
kmín
250 ml zeleninového vývaru
Tymiánová kedlubna:
250 g kedlubny
1 lžička sušeného tymiánu
2 snítky čerstvého tymiánu
3 lžíce másla
100-150 ml zeleninového vývaru
1 lžíce octa
1 lžička octa na dochucení
5 g cukru
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Česnek prolisujeme a smícháme s kmínem. Touto směsí potřeme ocásky i bůček, mírně osolíme. Červenou cibuli nakrájíme na kolečka, kterými vyložíme dno zapékací misky. Na cibuli dáme ocásky a bůček.

  2. Dáme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme asi 30 minut. Pak podlijeme trochou zeleninového vývaru. Pečeme ještě 30 minut, občas maso přelijeme dalším vývarem nebo vypečenou šťávou, pak ocásky i bůček otočíme a necháme v troubě ještě 30 minut. Občas přelijeme šťávou nebo ještě vývarem pokud se šťáva odvařila.

  3. Mezitím si připravíme kedlubny. Nastrouháme je, dáme na rozpuštěné máslo (2 lžíce), do kterého jsme zamíchali sušený tymián a přidali i snítky čerstvého tymiánu. Osolíme, opepříme a chvilku restujeme.

  4. Přidáme zeleninový vývar a lžíci octa. Promícháme. Zakryjeme a dusíme asi 10 minut. Přidáme cukr a podle chuti ještě lžičku octa, pokud je potřeba, zakryjeme a dusíme ještě 10 minut. V závěru přidáme kousek másla. Promícháme.

  5. Podáváme s bramborovými knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!