Vepřové medailonky s kapustovým měšcem a šťouchanými bramborami

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Vepřové medailonky:
4 ks plátků vepřové panenky
slunečnicový olej
drcený pepř
1/2 KL uzené papriky
5 PL smetany
---------------------
Kapustový měšec:
1 menší kapusta
slanina
2 PL olej slunečnicový
5 dkg másla
pepř mletý
česnek
sůl
----------
Štouchané brambory:
brambory
jarní cibulka
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové medailonky: Medailonky opláchneme, osušíme a opepříme. Vložíme na rozpálenou pánev s olejem a opékáme z každé strany cca 3-4 minuty.

  2. Po upečení je lehce z obou stran osolíme a pak zabalíme do alobalu, aby nevychladly.

  3. Do pánve s výpekem po medailoncích přidáme uzenou papriku, smetanu, nahrubo rozdrcený pepř a za stálého míchání necháme zredukovat na potřebnou hustotu

  4. Kapustový měšec: Z kapusty odřízneme 4 listy, omyjeme je ve studené vodě. V hrnci přivedeme vodu se solí k varu, listy kapusty tam vhodíme a 2 minuty blanšírujeme. Potom je vyndáme a vložíme do studené vody. Kapustové listy si tak zachovají barvu.

  5. Zbylou kapustu rozkrojíme na čtyři díly, vyřízneme tvrdý košťál a nakrájíme na nudličky. Do hrnce s vodou po blanšírování dáme na nudličky nakrájenou kapustu, přivedeme k varu a cca 8 minut povaříme. Pak vodu zcedíme, ale trochu si ponecháme na dušení zelí.

  6. Do kastrolu dáme olej, na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a chvíli restujeme. Uvařenou kapustu dáme k orestované slanině, přidáme 4 PL scezené vody, promícháme a pod pokličkou necháme ještě cca 5-8 minut dusit.

  7. Nakonec dochutíme kapustové zelí čerstvým mletým pepřem, propasírovaným česnekem a kouskem másla. Na list kapusty dáme trochu kapustového zelí, uděláme měšec a stáhneme ho provázkem. Tip: Kapustové měšce si můžete připravit den předem a druhý den je na pařáku už jen ohřejete.

  8. Šťouchané brambory: Brambory zbavíme slupek, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě.

  9. Než se brambory uvaří, na rozpálenou pánev dáme kousek másla, nakrájenou jarní cibulku a orestujeme ji.

  10. Uvařené brambory scedíme, vidličkou rozmačkáme, ale ne úplně, měly by zůstat kousky brambor. Pak přidáme máslo s orestovanou cibulkou, promícháme a zakryjeme pokličkou.

  11. Šťouchané brambory servírujeme pomocí miniformy. Pokud miniformu nemáte, můžete použít hrneček vypláchnutý teplou vodu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!