Vepřové kousky ve sladkokyselé omáčce

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

5 stroužků česneku
5 lžice oleje
špetka soli
1 vejce
2 polévkové lžíce octu
2 cibule
1 lžička zázvoru
1 polévková lžíce škrobu
1 polévková lžíce škrobu
1 lžička glutasolu
2 lžíce cukru krupice
1 lžíce hladké mouky
2 dcl masového vývaru
2 lžíce sójové omáčky
olej na smažení
2 balíčky rýže ve varných sáčcích
500 g vepřového masa libového

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso opláchneme a nakrájíme na malé kousky nebo nudličky. Pokrájené promícháme s moukou, škrobem nebo solamylem, vajíčkem a špetkou soli. Necháme uležet asi hodinu a zatím si připravíme omáčku a dáme uvařit rýži.

  2. Rýži vaříme ve vroucí osolené vodě asi 15 minut, řídíme se návodem na obalu. Příprava rýže ve varných sáčcích je nejsnadnější. Můžeme ale zvolit i jiný, kvalitnější druh rýže.

  3. Připravíme si omáčku. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na slabé plátky. Obojí osmahneme téměř dozlatova na rozehřátém oleji. Zalijeme masovým vývarem, přidáme cukr, ocet, zázvor, glutasol a sójovou omáčku.

  4. Škrob rozmícháme asi se 2 lžícemi studené vody a za stálého míchání přiléváme do omáčky. Omáčku přivedeme k varu, stále mícháme a vaříme 5 minut, než sladkokyselá omáčka zhoustne a zesklovatí.

  5. Na pánvi rozehřejeme olej a zprudka na něm osmažíme naložené kousky vepřového masa. Maso je obalené v těstíčku a aby se neslepovalo a upeklo ze všech stran, tak během smažení jednotlivé kousky oddělujeme vařečkou. Maso usmažíme dorůžova.

  6. Uvařenou rýži rozdělíme na talíře, posypeme usmaženými vepřovými kousky a přelijeme sladkokyselou omáčkou. Můžeme ozdobit zelenou cibulovou natí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!