Vepřová plec na slanině a jablku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

850 g vepřové plece vcelku
100 g slaniny (nakrájené na drobné kostičky)
350 ml vývaru (nebo vody)
3 stroužky česneku (nakrájených na tenké plátky)
2 středně velké cibule (nakrájené nadrobno)
1 menší mrkev (nastrounaná na hrubých slzičkách)
1 středně velké jablko (nastrouhané na hrubých slzičkách)
1 tenký plátek másla (ke slanině)
1 širší plátek másla na zjemnění šťávy
sůl
mletý pepř
čerstvé bylinky na posypání hotového jídla

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme, osušíme, vetřeme sůl a mletý pepř.

  2. Do papiňáku dáme rozehřát máslo, přidáme slaninu a necháme chvilku osmahnout. Přidáme česnek s cibulí a mrkví a restujeme 4 minuty.

  3. Poté zeleninu odhrneme k okraji hrnce, vložíme maso a necháme prudce ze všech stran zatáhnout.

  4. Podlijeme 350 ml tekutiny, promícháme, zasypeme nastrouhaným jablkem a hrnec uzavřeme poklicí. Pod tlakem od doby varu dusíme na slabém plameni 30-35 minut (podle velikosti celého kusu masa).

  5. Poté hrnec ochladíme, otevřeme a maso odložíme do tepla.

  6. Šťávu v hrnci ponorným mixérem rozmixujeme, zjemníme plátkem másla, podle potřeby dochutíme a minutu provaříme. Maso nakrájíme na porce a se šťávou podáváme s různými nočky, nebo s rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!