Vepřová pečeně na šalvěji se šťávou a křupavou zeleninou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g vepřové pečeně
400 g baby karotky
400 g květáku
150 g kukuřice
na maso:
6-8 šalvěje
2-3 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce sladko-ostré chilli omáčky
sůl
olivový olej
hladká mouka nebo instantní jíška
na zeleninu:
máslo
3 stroužky česneku
horký zeleninový vývar (třeba i z kostky nebo rosolu)
hladká mouka
případně podravka či jiná sušená zeleninová směs

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou pečeni nakrájíme na plátky a nařízneme okraje, aby se při opékání maso nekroutilo. Nasekáme šalvějové lístky a smícháme je s dijonskou hořčicí, chilli omáčkou, solí a přiměřeným množstvím olivového oleje. Touto směsí potřeme plátky masa a odložíme stranou.

  2. V hlubší pánvi rozpustíme máslo a vsypeme růžičky květáku a kousky baby karotky. Opékáme do fáze, kdy se vydusí voda, kterou zelenina pustila, a zasypeme cca 1-2 lžícemi hladké mouky. Zalijeme horkým vývarem a dusíme, dokud není zelenina téměř měkká - na skus. Poté přidáme podrcený česnek, kukuřici, osolíme a dochutíme sušenou zeleninovou směsí. Společně ještě chvíli podusíme a doladíme hustotu omáčky.

  3. Rozpálíme steakovou pánev potřenou olejem a zprudka opečeme naložené plátky masa z obou stran. Když se maso začne připalovat, podlijeme ho malým množstvím horké vody. Po jejím vypaření postup opakujeme a maso obracíme, aby se nepřipalovalo, ale bylo dohněda opečené. Když je maso hotové (stačí 10-15 minut), vyjmeme ho, uchováme v teple (alobal), necháme odpařit výpek na tuk a zasypeme lžící mouky. Prosmahneme a opět zalijeme takovým množstvím horké vody, abychom vytvořili omáčku. Provaříme cca 15 minut, maso vrátíme, prohřejeme a podáváme s podušenou zeleninou. Komu se to neprotiví, zjednoduší si práci a ušetří čas použitím instantní jíšky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!