Vepřová panenka plněná špenátem se sýrovou čepičkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 vepřová panenka (svíčková)
2 hrsti listového špenátu
1 stroužek česneku
2 lžíce smetany
hořčice (dle chuti - já měla francouzskou)
sůl
pepř
menší cibule a trochu másla
tvrdý sýr (já použila goudu 45%)
provázek na maso

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou panenku odblaníme, z jedné strany podélně do půlky nařízneme. Pozor - opravdu nakrojit jen do půlky, neproříznout celé - vznikne taková kapsa. Osolíme, opepříme ze všech stran (i zevnitř) a zvenčí potřeme hořčicí.

  2. V kastrůlku zpěníme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, česnek na plátky. (Kdo má rád výraznější chuť česneku, přidá ho do špenátu na závěr rozmačkaný). Přihodíme listy špenátu, krátce orestujeme, osolíme, přidáme smetanu, krátce podusíme (Pustilo mi vodu samo, pokud nepustí - trochu přilijeme). Připravenou špenátovou směs necháme krátce zchladnout (Abychom se nepopálili).

  3. Do připravené kapsy v panence dáme špenátovou směs, a celou panenku svážeme provázkem.

  4. Na rozpáleném oleji ji na pánvičce zprudka opečeme ze všech stran. Vyjmeme, dáme do pekáčku, podlijeme trochou vody, posypeme sýrem a vložíme do předehřáté trouby (na 220°) a pečeme 15-25 minut (podle velikosti panenky a také podle toho, jak máme maso rádi propečené).

  5. Hotovou panenku necháme 5 minut přikrytou alobalem venku z trouby odpočívat - aby se zatáhla. Poté nakrájíme na plátky a podáváme. Využití výpeku z pánvičky: - buď ho nalijeme do pekáčku k panence, když ji dáváme do trouby, nebo ho zalijeme smetanou a vytvoříme výbornou smetanovou omáčku!(to frčí u nás:)).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!