Vepřová kýta s celerovo-okurkovou omáčkou a hráškem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

800 g vepřové kýty
1 větší celer
180 g zauzené slaniny
1 velká šalotka
2 PL sádla nebo oleje
1 salátová okurka
hrst mraženého hrášku
sůl
pepř
nové koření
bobkový list
vývar z kostí na podlévání
1 zakysaná smetana na zjemnění

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové kosti zalijeme vodou a povaříme. Bulvu celeru oloupeme, salátovou okurku omyjeme a nakrájíme na plátky. Na sádle restujeme pokrájenou šalotku a slaninu. Přidáme vepřovou kýtu a opečeme ji ze všech stran.

  2. Podlijeme vývarem z kostí, přidáme výše uvedené koření, pokrájený celer a necháme krátce podusit.

  3. Maso s vývarem a kořením přendáme do pekáčku a pečeme cca 1 hodinu v rozehřáté troubě. Nakonec přidáme pokrájenou salátovou okurku a ještě chvíli dusíme. Když je maso měkké. Vyndáme jej na talířek a udržujeme v teple.

  4. Ponorným mixérem rozmixujeme sos s celerem a okurkou do hladké konzistence. Podle chuti osolíme, opepříme, (můžeme okyselit citronovou šťávou).Zakysanou smetanu s trochou omáčky rozmícháme v hrnku a vlijeme do rozmixované omáčky, kterou stále mícháme. Nakonec vsypeme mražený hrášek a krátce prohřejeme.

  5. Maso nakrájíme na plátky. Podáváme s těstovinami. Nezahušťujeme, neboť omáčka je dostatečně hustá.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!