Vepřová játra se žampionovo-cibulovým přelivem

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

60 dkg vepřových jater
mletý černý pepř na opepření jater
2 PL (polévkové lžíce)oleje
10 dkg špeku
2 větší cibule
5 žampionů
2 dl vody
1 kostka zeleninového bujonu
1 dcl červeného vína -měla jsem Modrý Portugal
centimetrový plátek másla
kdo má rád může použít zelenou nať z cibulky

Postup přípravy receptu

  1. Játra opláchneme, osušíme, nakrájíme na silnější plátky-4ks, po okrajích nařízneme, aby se nekroutila a lehce okořeníme mletým pepřem.

  2. Olej dáme do větší pánve nebo hlubšího kastrolu, necháme rozpálit, játra po 3 minutách z každé strany orestujeme, vyndáme na talíř a dáme bokem.

  3. Do výpeku z jater přidáme na větší kostičky nakrájený špek, necháme 4 minutky škvařit, přisypeme nadrobno nakrájené 2 cibule, další 4 minuty restujeme a mícháme, přidáme slupky zbavené žampiony nakrájené na 1/2 cm plátky (nožky necháme osazené a krájíme přímo s něma)zakryjeme pokličkou a necháme 5 minut podusit.

  4. Pak přilijeme 2 dl vody, rozdrobíme kostku bujonu, zamícháme a necháme dalších 10 minut pod pokličkou dodusit.

  5. Poté odkryjeme, přilijeme 1 dl červeného vína, přidáme orestovaná játra, zelenou cibulkovou nať, znovu zakryjeme pokličkou a ještě 10 minut za občasného promíchání ode dna na mírném plameni dusíme. Sporák vypneme a do šťávy pro zjemnění přidáme plátek másla.

  6. Z předešlého dne mi zbyly uvařené brambory, nakrájela jsem je na silnější 2 cm plátky a než se játra dodusila, brambory se osmažily a zároveň ohřály-byly jako příloha:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!