VĚNEC - kynuté těsto ze šlehačky

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
100 g cukru
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky soli
citronová kůra
50 g rozehřátého másla
200 ml šlehačky
1/2 kostky čerstvého droždí-pokojová teplota
2 celá vejce + 1 bílek
na potření: 1 žloutek a 1 lžíce mléka
na posypání: posekané mandle nebo hrubý cukr
rozinky nebo sladká tvarohová náplň

Postup přípravy receptu

  1. Mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru dáme do mísy a rukou promísíme. Na uhnětení těsta lze použít domácí pekárnu.

  2. Smetanu ohřejeme, aby byla vlažná, rozdrobíme do ní droždí, přidáme celá vejce a bílek, rozehřáté máslo, vše vidličkou dobře zamícháme a nalijeme do mísy.

  3. Vypracujeme hladké těsto.

  4. Mísu s těstem přikryjeme folií, utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

  5. Když se blíží doba konce kynutí těsta, tak si předehřejeme troubu na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.

  6. Po vykynutí dáme těsto na pomoučenou pracovní plochu, propracujeme a vyválíme velký obdélník jako na štůdl (cca 40x25 cm a 3 mm silný).

  7. Těsto posypeme rozinkami a stočíme jako závin. Pak z něj nakrájíme 1-1,5 centimetrové plátky, konce použijeme na střed.

  8. Formu potřeme máslem a vysypeme moukou.

  9. Doprostřed formy dáme šnek a plátky klademe svisle okolo něj obr.

  10. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo ještě kynout cca 20-30 min.

  11. Žloutek rozšleháme s mlékem a věnec po vykynutí mašlovačkou potřeme, nakonec hojně posypeme mandlemi.

  12. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 30 minut, pak zkusíme špejlí, zda se těsto nelepí, pokud ano, přidáme nějaké minuty navíc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!