VĚNEC - kynuté těsto ze šlehačky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky soli
- citronová kůra
- 50 g rozehřátého másla
- 200 ml šlehačky
- 1/2 kostky čerstvého droždí-pokojová teplota
- 2 celá vejce + 1 bílek
- na potření: 1 žloutek a 1 lžíce mléka
- na posypání: posekané mandle nebo hrubý cukr
- rozinky nebo sladká tvarohová náplň
Postup VĚNEC - kynuté těsto ze šlehačky
Postup přípravy receptu
-
Mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru dáme do mísy a rukou promísíme. Na uhnětení těsta lze použít domácí pekárnu.
Smetanu ohřejeme, aby byla vlažná, rozdrobíme do ní droždí, přidáme celá vejce a bílek, rozehřáté máslo, vše vidličkou dobře zamícháme a nalijeme do mísy.
Vypracujeme hladké těsto.
Mísu s těstem přikryjeme folií, utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Když se blíží doba konce kynutí těsta, tak si předehřejeme troubu na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.
Po vykynutí dáme těsto na pomoučenou pracovní plochu, propracujeme a vyválíme velký obdélník jako na štůdl (cca 40x25 cm a 3 mm silný).
Těsto posypeme rozinkami a stočíme jako závin. Pak z něj nakrájíme 1-1,5 centimetrové plátky, konce použijeme na střed.
Formu potřeme máslem a vysypeme moukou.
Doprostřed formy dáme šnek a plátky klademe svisle okolo něj obr.
Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo ještě kynout cca 20-30 min.
Žloutek rozšleháme s mlékem a věnec po vykynutí mašlovačkou potřeme, nakonec hojně posypeme mandlemi.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 30 minut, pak zkusíme špejlí, zda se těsto nelepí, pokud ano, přidáme nějaké minuty navíc.