Velikonoční věnec bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Moučníky

Suroviny

450 g bezlepkové mouky (použila jsem 200 g Schär Mix B a 250 g Doves Farm bílá)
1 lžička xanthanu nebo guaru
100 g cukru
špetka soli
25 g plátků mandlí
25 g rozinek
citronová kůra
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce rumu
70 g oleje
400 ml vlažné vody
3 vrchovaté lžíce instantního nápoje Zajíc
2 lžičky sušeného droždí

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme kvásek – ve 200 ml vlažné vody rozpustíme instantní nápoj Zajíc, přidáme 1 lžíci cukru a sušené droždí a necháme na teplém místě vzejít.

  2. V míse smícháme oba druhy mouky, xanthan či guar, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru.

  3. Přidáme 200 ml vody, olej, rum a kvásek. Dále vmícháme plátky mandlí a rozinky.

  4. Zaděláme řidší těsto. Rovnou ho přendáme do formy na věnec (širší bábovková forma) a necháme 40 minut kynout.

  5. Pečeme při 160°C 25-30 minut (zkoušíme špejlí). Necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se věnec nezapařil.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!