Vánočka trochu jinak- tvarem.

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
550 g hladké mouky
80 g krystalového cukru
1 kostka droždí
špetka soli
2 vejce
125 g sádla
200 ml mléka
60 ml vody
Na dohotovení:
trochu sádla
2 rozinky
2 žloutky
červené potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Mouku promíchejte s cukrem, droždím a soli, přidejte vejce, měkké sádlo, vlažné mléko a trochu vody a zadělejte hladké, tužší těsto.

  2. Vyhnětené poprašte moukou a pod folii nechejte vykynout. Jakmile zdvojnásobí objem, vyklopte jej na vál a po přehnětení jej rozdělte na dva díly (jeden menší a druhy větší).

  3. Z většího bochánku vyválejte tvar hrušky, který přenesete na plech s papírem. Druhý rozdělejte na dva stejné díly a z jednoho vytvarujete kruh jehož povrch potřete sádlem a přeložte ho na půl a nůžkami nastříhejte do podoby proužku a přeneste ho na spodní část plátu na plechu a upravte do podoby vousů a můžete vložit rozinky.

  4. Tvář, včetně bambule potřete po dokynutí rozšlehaným žloutkem a přilepte do potěru rozinková očka.

  5. Druhý žloutek rozmíchejte s červeným barvivem, potřete čepici, kromě bambule, špičku nosu a vytvořte líčka na tváři.

  6. A při 170 st. C upečte. Prvních 15 minut pod listem p. papíru a pak ho odkrytého dopečte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!