Vanilkový řez se šlehačkou z listového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

800 g listového těsta (2 X 400 g)
600-750 ml smetany ke šlehání 33% (3 ks po 200-250 ml)
2 vanilkové cukry
1 ztužovač šlehačky
800 ml mléka
2 vanilkové pudinky
50 g másla
3-4 lžíce cukru krupice
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Listová těsta vyválíme na pomoučněném stole na velké pláty. Jeden plát uděláme o něco větší a vyložíme jím hluboký velký plech i do stran, druhý můžeme nechat na nízkém plechu. Plechy nemusíme vymazávat ani vykládat pečícím papírem, nepřilepí se. Vyválené pláty propícháme vidličkou nebo špejlí, aby se při pečení zbytečně moc nenafukovaly a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů dozlatova. Pak necháme vychladnout a připravíme pudink.

  2. 750 ml mléka osladíme, přivedeme k varu, za stálého míchání přilijeme dva pudinky, rozmíchané ve zbylém mléku. Povaříme dle návodu, odstavíme a ihned přidáme máslo, které za stálého míchání necháme v pudinku rozpustit. Pak pudink nalijeme na upečený plát s vyššími okraji a rovnoměrně rozetřeme. Necháme dobře vychladit.

  3. Smetanu vyšleháme s jedním ztužovačem, vanilkovými cukry a moučkovým cukrem dle chuti (nemusí být) do tuha. Vychladlý pudink rovnoměrně potřeme šlehačkou, zaklopíme druhým plátem pečeného listového těsta a dáme do chladna na noc proležet (když to vydržíme:-)).

  4. Krájíme ostrým pilkovým nožem, abychom nemuseli vrchní díl krájet před pečením na porce, ale i to je možné. Před podáváním jemně pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!