Tvarohový tunel s ovocem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
5 vajec
12 dkg polohrubé mouky
12 dkg krupicového cukru
1 lžička solamylu
špetka soli nebo pár kapek citronové šťávy
Krém:
25 dkg jahod
15 dkg kiwi
15 dkg borůvek
4 dcl smetanového jogurtu
2 dcl šlehačky 40% nebo 36%
15 dkg tvarohu s vanilkovou příchutí
40 g čiré želatiny
3 lžíce moučkového cukru (možno přisladit)
Na potažení a ozdobení moučníku:
4 dcl šlehačky
2 ztužovače Smetana-fix

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme žloutky s 1/3 cukru doběla. Vyšleháme bílky + pár kapek citronové šťávy nebo špetku soli do polotuha, přidáme zbylé 2/3 cukru a vyšleháme tuhý hladký sníh.

  2. Do vyšlehaného sněhu po kapkách metličkou vmícháváme rozmíchané žloutky a nakonec pomalu vmícháváme mouku smíchanou se solamylem.

  3. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem od středu do stran na stejnoměrnou vrstvu a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 5-7 minut. Já jsem pekla na nižším plechu o vnitřních rozměrech 32x40 cm. Jinak je vhodný plech 25x40 cm.

  4. Po mírném vychlazení odlepíme papír a těsto přemístíme na pocukrovaný díl plátna (utěrky) nebo mikroténové fólie.

  5. Želatinu namočíme ve 125 ml studené vody a necháme nabobtnat. Mezitím vyšleháme šlehačku do tuha, smícháme s tvarohem, jogurtem a cukrem. Nabobtnalou želatinu za stálého míchání nahřejeme (nevaříme) až do úplného rozpuštění.

  6. Ihned poté do ní vmícháme dvě lžíce krému a to celé promícháme ve zbytku krému, případně dosladíme podle chuti. Směs promícháme s kousky ovoce.

  7. Připravíme si upečené piškotové těsto tak, že si vyměříme délku těsta podle hluboké formy na tunel, která má rozměry 30x12 cm na tunel, odřízneme (musí nám zůstat díl na přikrytí) a společně s plátnem nebo mikroténovou fólií vložíme do formy a vysteleme ji. Přečnívající piškot odřízneme.

  8. Do formy s piškotem rozetřeme krém z ovocem, překryjeme dílem piškotu a necháme v lednici ztuhnout. Po ztuhnutí (nejlépe druhý den) vyklopíme piškotový tunel a potřeme ho šlehačkou vyšlehanou se ztužovačem Smetana-fix. Povrch ještě dozdobíme zbytkem šlehačky a ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!