Tvarohovo-šlehačkový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
120 g másla
60 g cukr moučkový
1 ks žloutek
210 g hladká mouka
Krém:
4 ks žloutky
160 g cukru
citrónová kůra
pomerančová kůra
špetka soli
200 ml mléko
6 plátků želatiny
400 g tvarohu sušší
3/8 l smetany ke šlehání
moučkový cukr na posypání
čerstvé ovoce:
maliny
ostružiny
jahody

Postup přípravy receptu

  1. Tvaroh má být čerstvý, sušší a nakyslé chuti. Pokud je potřeba, necháme ho 1 hodinu odkapat.

  2. Z másla, cukru, žloutku a mouky uhněteme těsto.

  3. Těsto necháme v lednici odpočinout a pak vyválíme dva pláty o průměru dortové formy (26 cm) a pečeme do světle hněda.

  4. Bezprostředně po upečení nakrájíme horní plát na potřebný počet porcí.

  5. Žloutky, cukr, mléko, sůl a citronovou, pomerančovou kůru dáme do kastrůlku a za stálého míchání vytvoříme pudinkovou hmotu.

  6. Přidáme vyždímanou želatinu a necháme rozpustit.

  7. Krém přelijeme přes síto a postupně přimícháváme k tvarohu.

  8. Ušleháme si šlehačku, kterou metličkou přidáme do tvarohového krému.

  9. Upečený dolní nenakrájený plát z křehkého těsta dáme do dortové formy a nalijeme krém na dno cca 2 mm. Vrstva nám slouží jako izolační vrstva.

  10. Na vrstvu tvarohového krému naklademe ovoce, tak aby nebylo u okraje dortové formy a zalijeme krémem. Dáme do lednice nejméně na 2 hodiny.

  11. Poté opatrně přidáme horní nakrájený plát, který je dobrý taktéž před přesunem na tvarohový krém vychladit. Na závěr dort posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!