Tvarohovo-šlehačkový dort s brusinkami

Recepty, Dorty

Suroviny

na těsto:
250 g hladké mouky
1 vejce
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
125 g změklého másla
na brusinky:
370 g brusinkového kompotu
4 plátky želatiny
na náplň:
8 plátků želatiny
2 citrony - šťáva z nich
500 g odtučněného tvarohu
500 g šlehačky
200 g cukru
na dozdobení:
100 ml šlehačky
1 lžice brusinek

Postup přípravy receptu

  1. Vejce krátce šleháme s cukry cca 1 minutu. Zašleháme máslo a vypracujeme s moukou do hladkého těsta. Rozdělíme na dvě půlky, jednu dáme do lednice.

  2. Na pečícím papíru vyválíme těsto na průměr 24 cm, propícháme víckrát vidličkou,dáme na plech a do vyhřáté trouby péct zhruba na 10 minut na 200°C. To samé uděláme s druhou půlkou těsta, jen s rozdílem, že hned po vyndání z trouby nakrájíme na 12 kusů. Necháme stranou vystydnout.

  3. Hladkou placku dáme na podnos a vložíme do dortového kruhu. Plátky želatiny necháme 5 minut nabobtnat ve studené vodě, poté vodu vymačkáme, dáme zahřát do kastrůlku.

  4. Když je želatina rozpuštěná, vmícháme do ní brusinky a řádně promícháme. Rozetřeme na upečený korpus a dáme na půl hodinky ztuhnout. Zbylé plátky želatiny necháme nabobtnat ve studené vodě 5 minut.

  5. Mezitím vyšleháme tvaroh s cukrem a šťávou z jednoho citronu. Z želatiny vymačkáme vodu, dáme zahřát do kastrůlku a až se rozpustí, tak vmícháme citronovou šťávu.

  6. Takto připravenou želatinu vmícháme do připraveného tvarohu. Na chvilku dáme vychladnout do lednice.

  7. Šlehačku si ušleháme a opatrně přimícháme do polotuhého tvarohu. Celou masu nalijeme na ztuhlé brusinky, uhladíme a necháme min. 6 hodin ztuhnout v lednici.

  8. Po 6 hodinách odstraníme dortový kruh, naskládáme předem nakrájený vrch korpusu, dozdobíme šlehačkou a brusinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!