Tvarohovo-ovocný koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva- necelý
1 vanilkový cukr
120 g cukru krupice
150 g změklého másla
citronová kůra dle chuti
Náplň:
250 g měkkého tvarohu - vanička
cca 5 lžic mléka
1 lžíce vanilkového pudinku
2-3 lžíce cukru krupice, dle chuti a sladkosti ovoce
250-300 g jablek, hrušek, švestek, třešní, borůvek...

Postup přípravy receptu

  1. Do remosky nebo koláčové (dortové) formy cca 23 cm, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou či vyložíme pečícím papírem nasypeme asi 65% procent vytvořeného drobenkového těsta, které na dno dlaní umačkáme. Drobenkové těsto připravíme tak, že všechny sypké ingredience společně se změklým máslem prožmouláme v prstech na drobenku.

  2. Na umačkané drobenkové těsto nandáme náplň umíchanou z tvarohu, mléka, cukru a pudinku do krémové konzistence a na náplň poskládáme ovoce dle vlastního výběru a sezony. Použít můžeme jak čerstvé, tak i okapané kompotované.

  3. Ovoce zasypeme zbylým těstem - drobenkou. Remosku zaklopíme, zapneme a pečeme cca 25 - 30 minut dozlatova. Jinak koláč vkládáme do předehřáté trouby na 170 a pečeme taktéž, dozlatova.

  4. Koláč je po upečení křehčí a křupavější a do druhého dne zvláční a proleží se, takže si každý přijde na své:-).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!