Tvarohovo-jablečný kynutý koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 40 g másla
- 125 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 21 g droždí
- 40 g cukr krupice
- 1 ks vejce
- 1/2 lžičky citronové kůry
- špetka soli
- Náplň:
- 70 g cukr krupice
- 2 ks vejce
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 balíčku vanilkového pudinku
- 30 g změklého másla
- Na koláč:
- 600 g jablek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 35 g mandlových lupínků
Postup Tvarohovo-jablečný kynutý koláč
Postup přípravy receptu
-
Těsto dáme do pekárny v pořadí tekuté-sypké. Pokud nemáme pekárnu, uděláme klasický kvásek, těsto vypracujeme ručně a na teplém místě necháme vykynout.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.
Připravíme tvarohovou náplň: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Tvaroh vyšleháme s měkkým máslem, žloutky, krupicovým cukrem a půl balíčkem vanilkového pudinku dohladka.
Z bílků, špetky soli, půl balíčku vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do tvarohové směsi.
Vykynuté těsto rozložíme do vymazaného plechu, potřeme tvarohovou směsí, poklademe jablky a posypeme mandlemi.
Pečeme cca 45-50 min v troubě vyhřáté na 170 st.