Tvarohovo-jablečný kynutý koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
40 g másla
125 ml mléka
250 g hladké mouky
21 g droždí
40 g cukr krupice
1 ks vejce
1/2 lžičky citronové kůry
špetka soli
Náplň:
70 g cukr krupice
2 ks vejce
250 g měkkého tvarohu
1 balíček vanilkového cukru
1/2 balíčku vanilkového pudinku
30 g změklého másla
Na koláč:
600 g jablek
1 lžíce citronové šťávy
35 g mandlových lupínků

Postup přípravy receptu

  1. Těsto dáme do pekárny v pořadí tekuté-sypké. Pokud nemáme pekárnu, uděláme klasický kvásek, těsto vypracujeme ručně a na teplém místě necháme vykynout.

  2. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.

  3. Připravíme tvarohovou náplň: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Tvaroh vyšleháme s měkkým máslem, žloutky, krupicovým cukrem a půl balíčkem vanilkového pudinku dohladka.

  4. Z bílků, špetky soli, půl balíčku vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do tvarohové směsi.

  5. Vykynuté těsto rozložíme do vymazaného plechu, potřeme tvarohovou směsí, poklademe jablky a posypeme mandlemi.

  6. Pečeme cca 45-50 min v troubě vyhřáté na 170 st.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!