Tvarohové vrkoče

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

200 ml vlažného mléka
3 lžíce smetany ke šlehání
2 lžíce tekutého medu
1 kostka čerstvého droždí
1 celé vejce
1 žloutek
75 g rozpuštěného a vychladlého másla
500 g hladké mouky
3 lžíce kukuřičného škrobu - maizeny
1 a 1/2 lžičky soli
100 g cukru krystal
Tvarohová náplň:
500 g měkkého tvarohu (lepší je ten z alobalu, lépe drží tvar)
1 žloutek
2 vanilkové cukry
hrst rozinek
1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
Dále:
1 žloutek
2 lžíce mléka na potření

Postup přípravy receptu

  1. Těsto zaděláme a necháme vykynout v pekárně. Pak ho vykutálíme do mísy a necháme zakryté igelitem ještě nejméně 1 hodinu kynout. Je to trošku těžší těsto, které chce nechat opravdu pořádně vykynout, takže se nebojte dát mu čas, ono se vám to ve finále oplatí.

  2. Těsto rozdělíme na 10 stejných dílů, vytvoříme bochánky a necháme opět pod igelitem další půl hodinku odpočívat. Každý bochánek zvlášť vyválíme do tvaru oválu, jednu polovinu podélně potřeme tvarohovou náplní, volnou část přetáhneme přes náplň a okraje přitlačíme prsty. Podélně třikrát prořízneme ostrým nožem, uchopíme protilehlé konce a asi dvakrát protočíme, spojíme do věnečku.

  3. Uložíme na plech s pečícím papírem a necháme pod igelitem hezky nakynout, asi zase tak 30-45 minut, poté potřeme směsí žloutku a mléka a pečeme 20-25 minut na 170 stupňů.

  4. Tvarohová náplň: Vše jen v míse důkladně promícháme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!