Konzumní chléb - rychlý

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
600 g hladké mouky
400 g žitné mouky
25 ml octa
25 g soli
30 g čerstvého droždí
5 g celého kmínu
700 ml vlažné vody
na dokončení: žitná nebo hladká mouka na vysypání formy na biskupský chlebíček (ne srnčí hřbet, na 1 kg forma 35x12cm, na poloviční dávku 26x11cm)

Postup přípravy receptu

  1. Do misy nalijeme vlaznou vodu (asi 30°C) a pridame ostatni suroviny. V robotu michame haky cca 10 min.

  2. Dohladka vypracovane testo poprasime moukou, prikryjeme uterkou nebo potravinarskou folii, aby neoschlo a nechame 30 min zrat.

  3. Po vyzrani testo rozdelime na dva dily. Z obou dilu vypracujeme na pomoucnenem vale bochanky. Timto postupem vytlacime z testa prebytecny vzduch a stridka chleba bude rovnomerne porezni. Vytvarujeme do forem a nechame 50 min kynout.

  4. Troubu vyhrejeme na 250°C, orosime ji rozprasovacem, vlozime formu, po 3 minutach troubu odvetrame tak, aby unikla prebytecna para. Stahneme teplotu na 180°C a peceme 35 - 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!