Konzumní chléb - rychlý
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 600 g hladké mouky
- 400 g žitné mouky
- 25 ml octa
- 25 g soli
- 30 g čerstvého droždí
- 5 g celého kmínu
- 700 ml vlažné vody
- na dokončení: žitná nebo hladká mouka na vysypání formy na biskupský chlebíček (ne srnčí hřbet, na 1 kg forma 35x12cm, na poloviční dávku 26x11cm)
Postup Konzumní chléb - rychlý
Postup přípravy receptu
-
Do misy nalijeme vlaznou vodu (asi 30°C) a pridame ostatni suroviny. V robotu michame haky cca 10 min.
Dohladka vypracovane testo poprasime moukou, prikryjeme uterkou nebo potravinarskou folii, aby neoschlo a nechame 30 min zrat.
Po vyzrani testo rozdelime na dva dily. Z obou dilu vypracujeme na pomoucnenem vale bochanky. Timto postupem vytlacime z testa prebytecny vzduch a stridka chleba bude rovnomerne porezni. Vytvarujeme do forem a nechame 50 min kynout.
Troubu vyhrejeme na 250°C, orosime ji rozprasovacem, vlozime formu, po 3 minutach troubu odvetrame tak, aby unikla prebytecna para. Stahneme teplotu na 180°C a peceme 35 - 40 minut.