Tvarohová vánočka (bez kynutí), pletená z 8 (devíti) pramenů

Recepty, Moučníky

Suroviny

Suroviny:
500 g polohrubé mouky
125 g moučkového cukru
1,5 sáčku prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
3 vejce
150 g změklého másla
75 g nasekaných mandlí
250 g tučného tvarohu ve vaničce
strouhaná kůra z 1 citronu
75 g rozinek, předem namočených v rumu
plátky mandlí na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy od robota nasypte mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a suchou směs zamíchejte. K moučné směsi přidejte vejce, máslo, mandle, tvaroh, kůru z citronu, rozinky a ručně nebo v robotu vypracujte hladké těsto.

  2. Těsto rozdělte na 4 části a každou část ještě na polovinu. Z prvních 4 kousků vyválejte stejně dlouhé prameny a spleťte spodní část vánočky. Spodní část vánočky přeneste na plech s pečícím papírem.

  3. Upleťte další část vánočky ze 3 pramenů a dejte stranou. Z posledního kousku těsta udělejte kousky 2, vyválejte delší prameny, než je vánočka a spleťte je. Na koncích je nechte volné.

  4. Doprostřed spodní části vánočky zatlačte hřbetem ruky a celou vánočku potřete bílkem. Bílek poslouží jako lepidlo. Na spodní část položte prostřední pletenec, opět zatlačte hřbetem ruky a pomažte bílkem. Nakonec přiložte pletenec ze dvou částí a volné konce zahrňte pod vánočku a opět ji celou potřete důkladně bílkem.

  5. Vánočku posypte plátky mandlí a vložte ji do předem vyhřáté trouby na 175 °C a pečte asi 50 minut. Upečení zkuste na špejli.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!