Trnová koruna

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
200 ml tekuté šlehačky
50 g másla
120 g cukru
2-3 žloutky
30 g droždí
citronová kůra
špetka soli
bílek a trochu vody na potření
mandlové hranolky na ozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Pokud dáváte těsto do pekárny, stačí mít máslo změklé, nemusí být rozehřáté. Do nádoby dejte vlažnou šlehačku, droždí, cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, změklé máslo, mouku a nakonec sůl. Nechte vypracovat a vykynout těsto.

  2. Lze i klasicky: Do mouky uděláme důlek, nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažnou šlehačkou. Necháme vzejít, pak dodáme žloutky, vlahý rozehřátý tuk, kůru z citronu a sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.

  3. Těsto rozdělíme na 5 dílů, z každého vyválíme dlouhý pramen. Ze 3 upleteme klasický cop, stočíme do kruhu a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Ze zbylých dvou pramenů smotáme provaz, též stočíme do kruhu a položíme navrch na cop. Necháme opět vykynout.

  4. Pak potřeme rozšlehaným bílkem a ozdobíme mandlovými hranolky jako trny. Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C, po 1/4 hodině snížíme na 160°C a dopečeme. Hotová koruna se uprostřed zdobí obarvenými vajíčky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!