Třešňovo - jahodový džem s kousky ovoce

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1,5 kg třešní
500 g jahod
2 × pektogel
600 g cukru
2 lžičky kyseliny citronové

Postup přípravy receptu

  1. Jako první odstopkujeme a vypeckujeme třešně, které dáme tak přes noc do studené vody, aby vyplavali červi.

  2. Dále do další mísy dáme jahody, ty též odstopkujeme a propláchneme pod studenou vodou.

  3. Připravíme velký hrnec, ve kterém marmeládu chceme dělat. Do něj dáme třešně a jahody (pokud budou jahody velké, nakrájíme je na malé kousky). Necháme ovoce povařit, aby změklo, pak ho můžeme lehce rozmixovat, ale ne moc, necháme i nějaké kousky.

  4. Přidáme dvě lžičky cukru a pektogel a necháme chvíli povařit, pak přidáme zbytek cukru a povaříme ještě chvíli, mezitím odebíráme pěnu. Nakonec můžeme vmíchat kyselinu citronovou. Ještě promícháme.

  5. Hotový džem naléváme pomocí naběračky do skleniček, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Nakonec pak uschováme na temné místo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!