Točenky s česnekem a rajčaty

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

170 g vody
4 lžíce oleje
půl lžičky cukru
150 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
1,5 rovné lžičky soli
7-8 g droždí
Na náplň:
hrst listů medvědího česneku (nebo 2-3 stroužky česneku)
hrstka sušených rajčat
troška oleje
Na posyp:
semena černuchy
ke koupi třeba U Antonína

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodě rozmícháme droždí, velkou špetku cukru a trochu mouky z odváženého množství a necháme asi 20-30 mniut vzejít. Než vzejde kvásek, namočíme sušená rajčata do vlažné vody, kde je necháme asi 30 minut. Slijeme, rajčata osušíme, nakrájíme nadrobno – a máme je nachystaná do náplně.

  2. Do kvásku přidáme zbytek surovin na těsto a vymícháme ho dohladka. V zakryté míse necháme asi hodinu kynout, pak vytáhneme, propracujeme a rozválíme na obdélník (pokud je třeba, trochu podsypneme moukou).

  3. Těsto potřeme lehce olejem, posypeme nakrájenými listy medvědího česneku (nebo rozetřenými stroužky česneku klasického), rajčaty, svineme do pevného závinu.

  4. Nožem nebo pekařskou stěrkou pokrájíme na 8 šneků, uložíme je na plech, potřeme vodou, posypeme černuchou a necháme opět nakynout (30-50 minut, podle okolní teploty). Nakynuté pečivo znovu postříkáme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (200-220°C/asi 20-25 mniut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!