Kynutý pudinkový závin

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
125 ml mléka
125 ml smetany ke šlehání
100 g másla
50 g cukru
2 vanilkové cukry
žloutek
1/2 kostky droždí
citrónová kůra
špetku soli
hrst mandlí
Náplň:
2 vanilkové pudinky
750 ml mléka
4 vanilkové cukry
hrst rozinek
kapka rumu

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Mouku, cukr, sůl smícháme v míse. Připravíme si kvásek. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme trošku cukru, droždí a necháme kvásek pracovat.

  2. Rozpustíme máslo. Smetanu, žloutek, máslo a citronovou kůru vymícháme robotem se suchými ingrediencemi, vlijeme kvásek a zapracujeme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout. Po nakynutí těsto rozdělíme na tři díly, každý vyválíme, potřeme pudinkem, srolujeme do závinu, posypeme mandlemi a přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme při 180° cca 20 minut dozlatova.

  3. Náplň: 1/2 hodiny předem namočíme rozinky do trošky rumu s mlékem. 1/2 mléka dáme vařit, zbytek mléka smícháme s pudinky a cukry v hrnku. Tuto směs s rozinkami vlijeme do vroucího mléka a vaříme na plotně do zhoustnutí. Necháme vychladnout a občas zamícháme, aby se netvořil škraloup a hrudky. Poté potíráme záviny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!