Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
30 g žitného kvásku
160 g vody
150 g žitné celozrnné mouky
Zápara:
250 g horké vody
2 lžíce sekaného dýňového semínka
200 g pšeničné mouky
Těsto:
150-180 g hladké mouky
2 lžičky soli
1-2 lžičky drceného kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas smícháme dohromady a zakryté necháme 10-12 hodin prokvasit. Zároveň uděláme záparu. Mouku a semínka za stálého míchání zalijeme 250 g horké vody, promíchané dobře zakryjeme a necháme vlhnout (zápara je hodně hustá). Po zchladnutí záparu zakryjeme a uložíme do lednice.

  2. Několik hodin před zaděláním těsta vytáhneme z lednice záparu a necháme ji prohřát. Pak k ní přidáme hotový rozkvas, hladkou mouku, sůl a kmín a uhněteme těsto, které necháme vykynout (cca 1-2 hodiny).

  3. Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na mírně pomoučněný stůl, popřekládáme a stočíme do bochníku, který pak dáme kynout do moukou vysypané ošatky. Obě kynutí jsou poměrně rychlejší, záleží ale i na ročním období, síle kvásku a teplotě prostředí, ve které kynou.

  4. Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií a i s ní ho sešoupneme na vyhřátou dlaždici do rozehřáté trouby (250 °C/10 minut, 220 °C/cca 25 minut)-


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!