Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Recepty, Omáčky

Suroviny

Maso:
3 lžíce oleje
3 lžičky mletého pepře
80 g uzeného špeku
2 lžíce soli
1 kg hovězí svíčkové
Na ozdobu:
6 lžiček brusinkového kompotu
6 plátk citronu
Omáčka:
150 g másla
500 ml smetany na vaření
1 citron
3 ks petržele
3 ks bobkového listu
2 lžíce cukru
1 lžička citronové kůry
1 lžíce soli
2 lžičky tymiánu
6 ks mrkve
2 l hovězího vývaru
2 ks cibule
1 ks malého celeru
8 ks nového koření

Postup přípravy receptu

  1. Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane výrazná po zelenině a nemusíme zahušťovat moukou.

  2. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme zeleninu, posypeme cukrem, tymiánem a osolíme.

  3. Restujeme, jakmile nám začne zelenina hnědnout, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření. Zamícháme a tuto směs dusíme doměkka.

  4. Poté vypneme, vyndáme veškeré koření, rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme přes síto a podle potřeby rozředíme vývarem.

  5. Do svíčkové přidáme smetanu, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru a znovu povaříme. Pokud je potřeba, svíčkovou dosolíme a dokořeníme.

  6. Hovězí svíčkovou prošpikujeme špekem, řádně osolíme a opepříme.

  7. Maso ze všech stran zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté.

  8. Pak maso zabalíme do dvojitého alobalu a řádně uzavřeme, aby nemohla unikat šťáva. Vynikající je i pečící sáček.

  9. Hovězí svíčkovou vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 60 minut. Po upečení maso nakrájíme na plátky a vložíme do svíčkové omáčky.

  10. Ke svíčkové na smetaně patří neodmyslitelně knedlík. Někdo rád karlovarský, jiný houskový, proto recept zde uvádět nebudu, každý z nás má svůj oblíbený knedlík, takže tuto volbu nechám na vás. A nezapomeňte, že se jí i očima! Pěkně vše ozdobte plátkem citronu, šlehačkou a lžičkou brusinek.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!