Svěží smetanovo - bezinkový dort / řezy

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
2 vejce
80 g cukru krupice
vanilkový cukr - půl balení
2 lžíce oleje
3 lžíce teplé vody
necelá lžička prášku do pečiva
80 g polohrubé mouky
Krém:
200-250 ml smetany ke šlehání
250 g měkkého tvarohu
vanilkový cukr - půl balení
2-3 lžíce moučkového cukru, dle chuti
Želé:
5-6 ks velkých květů bezinek
1 velký citron
voda
cukr krupice dle chuti
1 cukrářská želatina na 500 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve začneme s přípravou želé: utrhneme pěkné, velké, daleko od silnice vykvetlé květy bezu, které dáme do hrnce, společně s důkladně očištěnou žlutou částí citronové kůry. Do půllitrové odměrky nalijeme šťávu z vymačkaného celého citronu a dolijeme odměrku do půllitru tekutiny, kterou vlijeme do hrnce. Vše přivedeme k varu, minutku povaříme a odstavíme. Necháme vše louhovat do druhého dne, kdy přes cedník vyložený plátýnkem vše scedíme a přes plátýnko vymačkáme do čistého hrnce. Přidáme želé a cukr dle chuti, dle návodu vše krátce povaříme a po zchladnutí do vlažna nalijeme opatrně na krémovou vrstvu. Dáme do chladničky ztuhnout a proležet, nejlépe přes noc, pak krájíme a podáváme. Pokud připravíme korpus s krémem též den předem, proležení není nutné, postačí nechat želé řádně ztuhnout.

  2. Během doby, kdy se budou louhovat bezinky s citronovou kůrou, připravíme korpus a krém. Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem, vše dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru cca 22 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů, dorůžova, vyzkoušíme špejlí.

  3. Krém: smetanu vyšleháme s cukry na šlehačku a poté pomalu zašleháme i tvaroh. Vytvoříme hladký, jemný krém, který naneseme na zchladlý korpus.

  4. Pokud chceme dělat řezy na větší plech, uděláme těsto ze šesti vajec a množství ostatních surovin též navýšíme. Množství náplně postačí z 500-750 g tvarohu a půllitru smetany ke šlehání a želé postačí na 750 ml tekutiny, kdy upravíme množství květů bezinek, citronu a cukru. Je to velmi jednoduchý šťavnatý dezert, který není nutné kombinovat ovocem, protože tak lépe vynikne svěžest bezinek. Kdo si však nedovede dezert se želé bez ovoce představit, doporučil bych kompotované mandarinky nebo čerstvé pomerančové filetky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!