Švestkové buchty z kynutého těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

25 g čerstvého droždí
80 g krupicového cukru
500 g polohrubé mouky
asi 250 ml mléka
špetka soli
trochu citronové kůry
1 vejce
80 g másla
čerstvé, mražené nebo kompotované švestky
skořicový cukr nebo mletou skořici
máslo na potření
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejme na 180 stupňů. Do misky dáme droždí, lžičku krupicového cukru, lžíci mouky, trochu vlažného mléka a vše vidličkou rozmícháme. Kvásek necháme v misce vzejít.

  2. Mouku prosijeme do mísy, přidáme cukry, sůl, citronovou kůru, vejce, kvásek a rozpuštěné máslo. Přilijeme mléko a vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout.

  3. Po vykynutí těsto rozdělíme asi na 20 kusů. Z každého kusu uděláme placičku, zabalíme do ní dvě až tři půlky švestek, posypeme skořicovým cukrem a vytvarujeme buchtu. Buchty naskládáme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče, potřeme je rozpuštěným máslem a pekáč vložíme do trouby. Buchty pečeme asi 30 minut. Před podáváním je pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!