Sváteční minikoláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
3 žloutky
200 ml mléka
kostka droždí
lžička prášku do pečiva
lžička soli
lžíce rumu
70 g cukru
vanilkový cukr
50 g sádla
70 g másla
citronová kůra
vejce na potření
máslo
rum na potření po upečení
tvarohová náplň:
250 g tvarohu
vanilkový cukr
2 lžíce mletého cukru
žloutek
skořice
sušené brusinky
citronová kůra
maková náplň:
200 g máku mletého
150 ml mléka
lžíce rumu
2-3 lžíce cukru
lžička skořice
plátky mandlí
strouhaný perník (nemusí být)
sníh z jednoho bílků
citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme kvásek z vlahého mléka, cukru a droždí. Prosátou mouku a zbytek surovin na těsto spojíme a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme vykynout, až zdvojnásobí objem.

  2. Z vykynutého těsta odebíráme malé kousky a uděláme kuličku. Dáme na plech a do každé uděláme důlek. Plníme náplní, na tvaroh brusinky, na mák mandle.

  3. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě chvíli kynout na plechu. Pečeme dorůžova. Horké potíráme rozpuštěným máslem s rumem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!