Sušená rajčata v olejové lázni

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

2 kg zralých pevných rajčat
3OO ml olivového oleje
lžička octa
sůl
(sušené bylinky)
1 lžička bazalka
1 lžička oregáno
1 lžička tymián
1 lžička provensálské koření
1 lžička česnek

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata umyjeme a krájíme buď na cca 3mm plátky nebo rozkrojíme příčně. V tom případě ostrou lžičkou vydlabeme středovou dužinu, kterou můžeme použít např. do leča.

  2. Rozkrojená rajčata mírně osolíme a vložíme buď do trouby nebo do sušičky na ovoce. A sušíme..dlouho... V horkovzdušné troubě jsem při teplotě 70°C sušila celou noc asi 12 hodin.

  3. Pokud nemáte sušičku a budete sušit v troubě, je lépe rajčátka rozložit na mřížku, výrazně tím zkrátíte proces sušení. Tak máme usušeno, rajčata přendáme do misky, zakápneme lžičkou octa (možno použít i balzamikový), přidáme bylinky a důkladně promícháme.

  4. Do kastrolu nalejeme olivový olej a zahříváme až k bodu varu.

  5. Sklenici, do které dáme rajčata, vypláchneme horkou vodou.

  6. Do horké sklenice naskládáme rajčata zhruba do 3/4 sklenice, ne výše, protože olejem rajčata nabudou na objemu.

  7. Nyní přichází nebezpečná fáze...na napěchovaná rajčata lejeme pomalu a velmi OPATRNĚ!!! olej. Prská, bublá a hlavně!!! PÁLÍ!!! A nehoda není náhoda.

  8. Sklenici(s chňapkou na své vlastní chňapce) pevně zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.Po 24 hodinách můžeme ochutnat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!