Středomořská paštika z kuřecích jater

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

2 PL olivového oleje z naložených sušených rajčat
1 červená cibule nebo několik šalotek
500 g kuřecích jater
150 ml bílého vína
rozmarýn
1cm silný plátek másla
černé olivy
naložená sušená rajčata (asi 2ks)
kapary (cca 2 lžičky)
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí játra odblaníme, překrájíme na větší kousky a na cedníku důkladně propláchneme. Necháme dobře okapat.

  2. Mezitím v kastrolu rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme do sklovita. Během restování přidáme rozmarýn, aby v horkém tuku hezky zavoněl.

  3. Vsypeme okapaná játra a za stálého míchání je krátce opečeme.

  4. Zalijeme bílým vínem, zmírníme plamen a pod pokličkou dusíme asi 5 minut. Po chvíli jeden kousek jater rozkrojíme, abychom zjistili, zda jsou už dostatečně tepelně upravená (nesmí z nich vytékat krev).

  5. Stáhneme z ohně, vmícháme čerstvé máslo a necháme chvíli zchladnout.

  6. Pak vše rozmixujeme do požadované konzistence (někdo má rád paštiku jemnou, někdo spíše hrubší, záleží na osobních preferencích).

  7. Do rozmixované, ještě teplé paštiky, vmícháme kapary, nakrájené olivy a sušená rajčata. Podle chuti dosolíme a opepříme.

  8. Paštiku přendáme do formiček a necháme do druhého dne v ledničce ztuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!